Marmara Üniversitesi Sıfır Atık Uygulamaları ve Sosyal Çalışma Programı

Üniversitemiz ile İstanbul Valiliği arasında Mart ayında (2019) yapılan Sıfır Atık Protokolü’nün iki uygulama safhası bulunmaktadır. Birincisi, üniversitemizde sıfır atık uygulamasına geçilmesi; İkincisi ise, öğretim elamanları ve öğrencilerimizin milli eğitim kurumları ile kamu kurumlarında sıfır atık eğitimlerine katılması ve denetleme yapmalarıdır.

Buna göre Kurumumuzda sıfır atık çalışmaları şu şekilde gerçekleşmiştir:

1- Sıfır Atık sistemini Üniversitemizde uygulanması ile ilgili yol haritasını belirlemek üzere Genel Sekreterliğimiz koordinasyonunda İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığımız, Çevre Koruma ve Araştırma Koordinatörlüğümüz ve Çevre Mühendisliği Bölümümüz ile toplantılar yapılarak, ne tür çalışmaların yapılacağına karar verilmiş ve bütün bunların takibi açısından İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığımız uhdesinde bir “Sıfır Atık Birimi” ihdas edilmiştir.

2- Protokol aynı zamanda Kurumumuza eğitim ve denetleme sorumluluğu verdiği için, milli eğitim ve kamu kurumlarında eğitim ve denetleme çalışmalarına katılacak 340 gönüllü öğrenci belirlenmiş; akabinde Nisan ve Mayıs aylarında bu öğrencilerimize Sıfır Atık uygulaması hakkında eğitimler verilmiştir.

3- Uygulamaların takibinin sağlanabilmesi amacıyla, Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Konferans Salonu’nda bütün fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu ve enstitü sekreterleri ile kampüs amirleri ve idare amirlerinin katılımı ile bir toplantı yapılmış. Genel Sekreterimiz ile İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığımızca bilgilendirmede bulunulmuştur.

4- Birimlerimizde oluşan atıkların toplanması amacıyla 3’lü modül halinde Mavi, Yeşil ve Siyah (Kağıt, Plastik, Metal – Cam – Evsel Atık) toplama üniteleri belirlenmiştir. Tespitlerimize göre bütün yerleşkelerimiz için takribi her bir renkten toplam 2400 adet toplama ünitesine ihtiyaç olduğu tespit edilmiş ve temin edilerek, bütün yerleşke ve binalarımıza dağıtılmıştır. Ayrıca, hangi üniteye hangi atık türünün atılacağına dair Atık Bilgi Levhaları hazırlanmış ve bu bilgi levhaları toplama ünitelerinin konulduğu mahallere asılmıştır.

5- Sıfır atık uygulaması açısından ilgili yönetmeliklere göre atıkların ayrıştırılarak toplanması ve “Atık Geçici Toplama” alanlarına taşıma işlemleri yapılması gerekmektedir. Bu amaçla bütün kampüs ve yerleşkelerimizde toplam 8 adet “Geçici Atık Toplama Alanı” oluşturulmuş:  bu alanlarda kullanılmak üzere de 48 adet 770 lt’lik atık konteynerleri temin edilmiştir.

6- Bütün Sıfır Atık sisteminin Üniversitemizde nasıl uygulanması gerektiğine dair, “Marmara Üniversitesi Sıfır Atık Uygulama Esasları” belirlenmiştir. Bu esaslar Üniversitemizin bütün birimlerine duyurularak, toplama ve ayıklama işlemlerinin buna göre yapılması sağlanmıştır.

7- Atık işlemlerinin prosedüre uygun olarak yönetim ve izlenmesi açısından her akademik ve idari birimden yetkili birer atık sorumlusu belirlenmesi gerektiği düşünülerek, bütün akademik ve idari birimlere yazı yazılarak, sıfır atık işlemlerini takib edecek yetkili bir isim belirlenmesi istenmiştir.

8- Üniversitemizde yürütülen sıfır atık uygulamalarının takip ve kontrolü ile gerekirse eğitim ve denetleme çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla öğrencilerimizden isteklilerin yaz döneminde de faaliyetlere katılımlarının sağlanabilmesi amacıyla, İŞKUR tarafından yürütülen Sosyal Çalışma Projesi – “Doğanın Korunması” - kapsamında, öğrenci istihdamı sağlanması hususunda talepte bulunulmuş ve 300 öğrencinin bu programa katılımı sağlanmıştır.

9- Sosyal Çalışma Programı kapsamında Üniversitemizde göreve başlayan öğrencileri Atık Yönetimi eğitimleri verildikten sonra, bütün öğrenciler ihtiyaca göre kampüs ve yerleşkelerimizdeki akademik ve idari birimlerde görevlendirilmiş ve çalışmalara başlamışlardır.

10- Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Sıfır Atık çalışmaları, enerjide dışarıya bağımlı olan Ülkemize büyük katma değer sağlayacak bir projedir. Akademik açıdan öncü eğitim kurumlarından olan Üniversitemizin, sıfır atık uygulamaları konusunda da ülkemize mühim katkılar sağlayacağını ümit ediyoruz.

Kenan DADAŞOĞLU
İdari ve Mali İşler Daire Başkanı


Bu sayfa İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından en son 29.11.2023 01:19:50 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM